Our Blog

Het maken van een back-up (+tip!)

“Dat overkomt mij niet”, “Hij doet het nog prima”, “Zoveel belangrijks staat er niet op”. Een aantal uitspraken die je nog weleens voorbij hoort komen. Het zal ongetwijfeld allemaal waar zijn. Totdat je computer er wel mee ophoudt en je je bedenkt dat je net die foto’s van je kleinkind hebt gekregen per e-mail of die belangrijke gegevens die nog in je notities stond. Je agenda die je liet beheren door Outlook of schets die nog naar de klant verstuurd moest worden. Al met al staan er vaak toch meer belangrijke bestanden op je apparaat dan je in eerste instantie denkt. Maar daar kom je pas achter als het te laat is.

De mogelijkheden voor een back-up

Er zijn diverse mogelijkheden voor het maken van een back-up.

 • Op een externe harde schijf
 • Op een Network Attached Storage (NAS)
 • Op een andere partitie
 • In de Cloud

De externe harde schijf

Op een externe harde schijf is het meest voor de hand liggende. Je koppelt een externe harde schijf aan je computer, selecteert de bestanden en mappen waarvan een back-up gemaakt moet worden en kopieert deze naar de harde schijf. Dit kun je doen zo vaak als je nodig acht. Maar hier schuilt ook het gevaar; het is een handeling die handmatig moet worden uitgevoerd. En dan komt vaak weer het bovenstaande terug: “Dat doe ik nog wel”, “ik heb het pas geleden nog gedaan” of misschien wel: “Daar heb ik nu even geen zin in”.

Op een Network Attached Storage

Een NAS is eigenlijk ook een soort van harde schijf maar dan gekoppeld aan het internet zodat je vanaf elk apparaat in je netwerk bij de bestanden kan. Daarnaast kun je dan ook vanuit elke plek in de wereld bij deze bestanden. Vermoedelijk hebben de mensen die een NAS in huis hebben dit al op de juiste wijze geregeld aangezien dat over het algemeen ook de mensen zijn die weten hoe ze geautomatiseerd een back-up kunnen maken.

Op een andere partitie

Opzich is dit geen goede optie. Op een andere partitie houdt in dat je een back-up maakt op dezelfde harde schijf. Maar dan op bijvoorbeeld de D:\ partitie in plaats van de C:\ partitie. Mocht er een virus op je computer komen is dit in veel gevallen op te lossen door je C:\ partitie te formatteren, je D:\ partitie blijft dan onaangeroerd. Waar het risico in zit is dat er ook virussen zijn die wel je hele harde schijf aantasten. Zoals ransomware; hierbij worden alle bestanden op je computer versleuteld, ook je D:\ partitie is dan niet veilig. Daarnaast kan het nog zo zijn dat je harde schijf er mee ophoudt.

In de Cloud

Een back-up in de cloud is de meest veilige methode. Er word namelijk door de beheerder van de cloud automatisch een back-up gemaakt van jou bestanden. Mocht er iets mis gaan met de harde 

schijf waar de Cloud op draait, dan word er automatisch een back-up terug gezet van jou back-up. Zonder dat je je daar zelf druk om hoeft te maken. Er zijn een aantal diensten die dit voor je kunnen doen. De bekendste zijn waarschijnlijk Dropbox, Google Drive en Microsoft One drive. Voor de mensen met een Apple apparaat zal ook de naam Cloud niet onbekend voorkomen.

Hoe werkt dat nou zo’n back-up in de cloud?

Over het algemeen kun je vanaf je computer een synchronisatie laten plaats vinden. Het meest makkelijke wat je kan doen is het programma van de Cloud storage installeren. Zoals de Dropbox app.
Hierna heb je twee opties. Of je werkt standaard vanuit de Dropbox app of je zet de bestanden wel op je computer (dan kun je er altijd bij, ook zonder internetverbinding), en synchroniseert vervolgens de bestanden met behulp van “Allway Sync” Of een ander programma naar keuze. Met Allway Sync kun je twee of meer mappen aangeven die gesynchroniseerd moeten worden en ook in welke richting (of naar de Cloud toe, of naar je computer toe, of beide). Natuurlijk kun je dit zo instellen dat het automatisch gebeurd, op die manier heb je altijd een back-up.

Stack; de grote onbekende (Bonustip)

Een onbekende, maar goede cloudopslag is die van Transip. Genaamd “Stack”. Momenteel nog in een invite only fase, maar als je je e-mailadres achterlaat zal je relatief snel een uitnodiging hebben. Het duurde bij mij +- 1.5 week). Deze opslagdienst biedt maar liefst 1TB (1000GB) opslag aan, gratis! Ze hebben een programma voor Windows, Apple en Linux en apps voor Android en IOS.

Om Stack te gebruiken doe je het volgende:

 • Download het programma of de app. Ik ga hier uit van de Windows versie, en installeer het.
  • Na het installeren moet je verbinding maken met je Stack. Het adres van je Stack: https://gebruikersnaam.stackstorage.com.
  • Voer je je gebruikersnaam en wachtwoord in.
   • Mocht er een melding komen over synchronisatie van de server maak dan een keuze of je de bestanden die nu in je Stack staan wil synchroniseren naar je computer. Ik kies voor overslaan
  • Hierna kom je in het hoofdscherm en zie je je gebruikte ruimte in de Stack staan. Om te zorgen dat er altijd een synchronisatie plaats vindt gaan we nu naar eerst naar het tabblad algemeen.
   • Vink hieraan: “Starten bij systeemstart”. Dan zijn we zeker dat de synchronisatie altijd zal lopen, ook als je je computer opnieuw opstart. De rest kun je laten zoals het is.
   • Het tabblad netwerk kun je ook laten zoals het is. Verander hier alleen iets als je weet wat je aan het doen bent.
   • Keer terug naar het 1e tabblad, waar de verbinding met je Stack staat en klik op de knop: ”toevoegen mapsync verbinding”.
   • Kies de map die je met Stack wil synchroniseren en geef desgewenst een naam aan voor deze synchronisatie. Wil je bijvoorbeeld je documentenmap synchroniseren dan kun je er als naam: Documenten aanhangen.
   • In het volgende scherm kiezen we een map op je Stack (De Cloud dus). Om het overzichtelijk te houden raad ik aan om hier een nieuwe map te maken met dezelfde naam als de map op je computer. Hierna kunnen we klikken op volgende en is de synchronisatie ingesteld. Deze stappen kun je herhalen voor elke map de je wil synchroniseren.

Om je aan te melden voor een invite voor Stack ga je naar www.transip.nl/stack en onder de grote foto vul je je e-mail in. Hierna is het wachten op de uitnodiging.

Hoe ik het geregeld heb:

Zelf heb ik een Network Attached Storage met 5TB (5000GB) aan ruimte. Alle bestanden e.d. die ik gebruik staan hierop. Ook mijn documenten e.d. plaats ik op deze NAS. Ongeacht of ik op de desktopcomputer aan het werk ben of op de laptop. Foto’s, muziek, films, documenten, e-mail, alles staat op de NAS. De NAS maakt weer automatisch, over het internet, een back-up van mijn e-mail en foto’s naar de NAS van een vriend van mij. We hebben elkaar wat ruimte gegeven op de NAS om zo elkaar te kunnen helpen. E-mail gebeurd 3x per dag en foto’s 1x per dag. Daarnaast synchroniseert de NAS automatisch mijn documenten en muziek naar Stack. Ik heb het zo gedaan omdat op deze manier alles automatisch gaat en als mijn huis afbrand ik nog steeds al mijn gegevens heb.

Mochten er vragen zijn of problemen, laat het me gewoon even weten. Systemedic kan altijd een helpende hand bieden bij het maken van een back-up!

Comments ( 0 )

  Leave A Comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *